Vés al contingut
Intercanvis pedagògics al CEIF Can Puiggener

Les Escoles Bressol Municipals de Sabadell van participar en una de les sessions d'Intercanvis Pedagògics que porten a terme les Escoles Bressol Municipals de Sabadell. En aquesta ocasió, va ser l’equip educatiu del CEIF Can Puiggener l’encarregat d’explicar a la resta de professionals, diferents aspectes significatius del seu projecte educatiu del centre.

La sessió va tenir una durada de 2.50h, on a la primera part, es va poder visitar les instal·lacions de l’escola i els diferents espais preparats amb aquelles propostes i materials que els infants es troben diàriament en arribar.

A la segona part de la sessió, l’equip educatiu va donar a conèixer un apartat molt important, eix vertebrador del seu projecte educatiu. Aquest és “La relació entre la família i l’escola”.

Partint de la base que la família constitueix el primer entorn de socialització dels infants i tenint en compte que el vincle afectiu que l’infant construeix amb els seus cuidadors principals determina de manera molt significativa el grau de seguretat i confiança respecte a si mateix, als altres i al món que l’envolta; s’haurà de tenir en compte que l’entrada a l’escola bressol suposa un canvi i una ampliació molt important del seu entorn, on descobrirà noves relacions, noves emocions, i nous coneixements i aprenentatges.

Alhora, també s’establiran nous vincles amb els/les mestres de l’escola, que amb el temps, es convertiran en nous referents. Per aquesta raó, l’infant necessitarà percebre que aquestes figures estaran disponibles tant físicament com emocionalment, que tindran capacitat per entendre’l, per regular els seus estats emocionals i que fomentaran la seva autonomia, respectant sempre les seves iniciatives.

Tenint en compte doncs, la gran influència que comporta l’entrada a l’escola bressol en el desenvolupament de l’infant, és de vital importància que la relació entre la família i l’escola sigui oberta, constructiva i estable.

Per l’equip educatiu del CEIF Can Puiggener, aquesta relació s’inicia des del dia que les famílies trepitgen per primera vegada l’escola. Per aquesta raó, des d’aquesta primera trobada s’intenta transmetre a les famílies la cura i sensibilitat que es diposita per construir aquesta relació. En primer lloc, donant a conèixer l’escola en els períodes de portes obertes, preinscripcions i matrícules, oferint un acompanyament minuciós en quant tots aquells dubtes i neguits que puguin sorgir, ja siguin de caire administratiu, com emocional pel fet de deixar per primera vegada als seus fills i filles a l’escola.

Un cop finalitzat aquest procés i després de realitzar reunions individuals entre els mestres referents dels infants i les seves famílies, Els primers dies del curs, s’inicia el “Període de familiarització”.

Aquest període és considerat per l’equip com el pal de paller d’aquesta relació basada en valors tan importants com el respecte i la confiança. Per afavorir la creació d’aquest vincle afectiu, el primer dia s’organitza un esmorzar amb tota la comunitat educativa on es passa el matí conjuntament. També, es realitzen diferents dinàmiques on es tracten temes d’interès per les famílies, com ara què suposa aquest període pels infants i també pels adults referents, o com poder facilitar aquest procés. Alhora, es donen pautes sobre quin ha de ser el paper de l’adult a l’aula mentre acompanya a l’infant en aquesta etapa, aspectes com estar asseguts, afavorint un ambient relaxat i amb calma o parlar amb to suau, són de gran importància.

El segon i tercer dia, el grup es divideix en dos torns per tal de ser menys persones a l’aula i poder oferir un ambient més calmat i acollidor, així com poder acompanyar de forma més individualitzada al grup. Les famílies poden estar el temps que necessitin o creguin convenient acompanyant als seus infants segons les necessitats d’aquests.

A partir del dia que l’escola inicia el seu horari complet i s’ofereixen els serveis tant d’acollida com de menjador, es dóna la possibilitat de poder seguir acompanyant als infants el temps que ambdues parts considerin oportú, tenint en compte que aquest període pot ser viscut de diverses formes segons l’adaptació a la nova situació. Per tant, normalment durant els mesos de setembre i octubre conviuen conjuntament família i mestres a l’escola. Cal dir que, aquesta opció també s’ofereix a les famílies al llarg del curs, després de períodes llargs de malalties dels infants o a aquells nens i nenes que es matriculen fora del període establert.

“Pensar i organitzar els primers dies dels infants a l’escola bressol demana acollir la manera com pot viure aquest procés la seva família. En l’experiència del procés de familiarització s’hi barregen les expectatives, els sentiments, els dubtes i les incerteses que, amb el temps i la manera com s’acullen es van transformant en una experiència recordada amb més i menys bon record”

J.Martín, G.Felipe, M.Gual, A.Tarrida i L.Solan