Vés al contingut
Gedi i el dia europeu de la mediació
21/01/2019

El 21 de gener és el dia europeu de la mediació. No és un dia qualsevol per a Gedi, perquè des de fa una dècada la mediació és un dels àmbits de treball on es mou la nostra cooperativa. De fet, no oblidem que actualment estem gestionant, entre d’altres, serveis que va ser pioners en l’ús de la mediació com a resolució de conflictes. És el cas dels serveis municipals de Mataró que van iniciar-se a principi de segle, l’any 2002.

Escola mediadora

També fa més de 10 anys que vam iniciar el projecte Escola mediadora, projecte que pretén sensibilitzar i impregnar de cultura de diàleg i de pau a tota la comunitat educativa (des de alumnes, personal docent i no docent, famílies i barri) a través d’un catàleg de programes i activitats: Creacions de punts de trobada (gestió de conflictes entre iguals, adaptat a les diferents edats); Assessoraments; Tallers i formacions.  

Alguns trets identitaris

I és que a Gedi tenim molt clar que la mediació és una eina imprescindible en la resolució de conflictes. I ho fem marcant alguns dels nostres trets identitaris:

-Recerca constant de noves metodologies i implementació de tècniques provinents d’altres disciplines: la pedagogia sistèmica; el coaching; la PNL; teatre-fòrum, mediació artística; Comunicació no violenta (de Marshall Rossenberg), etc.

-Desenvolupament de nous projectes (en resposta a les necessitats de la ciutadania que detectem) com en el seu dia va ser la mediació residencial (intermediació hipotecària; mediació en lloguer); les MASE (mesures alternatives a la sanció econòmica) derivades de la infracció de l’ordenança de civisme; la mediació restaurativa en centres de secundària.

-Coordinació i treball en xarxa amb els agents del territori: entitats, serveis públics, ciutadania organitzada i no organitzada...

-Millora de la convivència ciutadana a través de l’apoderament de les persones.

-Visites de professionals d’altres serveis, alumnes en pràctiques; compartim experiències en diferents espais municipals i supramunicipals. Etc.

Els eixos sobre els que pivota la mediació, a Gedi

I tenim molt clar sobre quins eixos han de pivotar els serveis de mediació que gestiona Gedi: 

-L’eix preventiu que es basa en un treballa en i amb el territori per difondre la cultura de pau i del diàleg a tota la ciutadania, dotant-la d’eines per a la gestió dels seus conflictes. I ho fem a través de tallers, formacions, assessoraments, processos participatius (metodologies dialògiques).

-L’eix de la intervenció en tots els àmbits de la vida de les persones on es manifesta un conflicte, sigui familiar, veïnal, escolar d’habitatge, d’espai públic o sobre activitats econòmiques, entre d’altres.