Vés al contingut
05/12/2014

Des de març del 2012 el Servei de Mediació Ciutadana de Mataró ofereix a totes les famílies amb dificultats per atendre el pagament de la hipoteca o el lloguer un servei d’assessorament sobre el deute hipotecari i la mediació o intermediació amb les entitats financeres o propietaris particulars. L’objectiu principal és oferir suport a les famílies per evitar els desnonaments derivats dels impagaments i la conseqüent pèrdua de l’habitatge.

Davant la conjuntura socio-econòmica enteníem que un servei de mediació municipal, en tant que servei públic amb vocació transformadora, havia de donar resposta suportant a la ciutadania en un moment de crisi i per tant d’oportunitat de canvi, com l’actual.

Per això i en el marc de la Comissió especial mixta en suport als desnonaments sobrevinguts creada pel Ple de l’Ajuntament de Mataró (febrer del 2012), vam presentar la proposta de dur a terme un servei d’intermediació hipotecària dirigida a tota la ciutadania que es troba immersa en situació de dificultat en relació al manteniment de l’habitatge.

La nostra tasca en aquest àmbit té com a objectius:

  • Informar i assessorar a les famílies amb dificultats per atendre el pagament dels préstecs hipotecaris i que es troben, per aquesta causa, en risc de perdre el seu habitatge principal; en relació a les possibilitats d’actuació en la situació que els afecta.
  • Informar les famílies sobre les conseqüències del seu impagament i les repercussions davant d’un possible inici de procediment judicial d’execució hipotecària.
  • Intermediar entre la família amb dificultats de pagament i l’entitat financera creditora per tal de renegociar l’acord pel retorn del préstec hipotecari que faci viable el pagament i el manteniment de la llar en l’habitatge, o la recerca d’altres alternatives adients a la família.
  • L’objectiu principal del Servei d’intermediació hipotecària és oferir suport a les famílies per evitar els desnonaments provocats per la falta de pagament dels préstecs hipotecaris.

Com ho fem?

La prioritat en aquest tipus d’intervencions és la prevenció, avançar-nos a la situació límit de pèrdua de l’habitatge. En el moment què es preveuen problemes per satisfer les pròximes quotes del préstec hipotecari o, el més aviat possible, s’ha d’acudir al Servei d’intermediació hipotecària per assessorar-se de les possibilitats d’actuació. En segon lloc, cal parlar amb l’entitat financera per tal d’explicar les dificultats actuals de pagament i negociar possibles solucions. I finalment, de no arribar a un acord que permeti satisfer el pagament de la seva hipoteca, donar continuïtat a la intervenció del Servei per dur a terme la tasca intermediadora.

Per a fer possible aquesta tasca preventiva, cal una bona detecció i per això, és prioritari treballar en xarxa amb tots els agents públics i privats que conviuen amb aquestes realitats.  

 Tipologia d’intervencions:

  • Impagaments hipotecaris entre particulars i entitats financeres
  • Impagaments d’arrendaments entre particulars
  • Impagaments d’arrendaments entre particulars i persones jurídiques (entitats financeres, societats mercantils, etc.)
  • Situacions d’ocupació d’immobles derivades dels desnonaments.
  • Altres situacions derivades dels desnonaments (ocupació espai públic, usos no autoritzats d’espais privats o públics, etc).

El 2012 vam rebre 148 casos d’aquesta tipologia dels que 130 casos eren relatius a hipoteques i 18 relatius a lloguers. En el 2013 vam atendre un total de 220 dels quals 196 corresponien a situacions hipotecàries i 24 a lloguers. I a 30 de novembre del 2014, hem rebut un total de 195 sol·licituds en matèria hipotecària i 27 relatives al lloguer essent un total de 222.

Beneficiaris dels processos de mediació residencial:

El nombre de beneficiaris directes atesos pel Servei en matèria d’habitatge és de 2767 persones (a 30/11/2014). Entenem però, que la nostra tasca, més enllà de la incidència directa en les parts protagonistes dels casos gestionats, té una repercussió en l’entorn ja que la realització humana com a individu no és pensable fora de les formes de vida col·lectiva. Per això xifrem la influència indirecta estimada d’aquestes intervencions en 7069 persones (a 30/11/2014).

En quant als resultats obtinguts, la valoració general és força positiva. Serveixin d’exemples les dades relatives al tancament del 2013.                                               

 

 

:

 

 

 

MÉS ARTICLES