Vés al contingut
 Les petites productores el dia que van constiuir la cooperativa

Poder gestionar un obrador de forma compartida n’és un dels objectius de les deu empreses que inicialment s’han agrupat

Rendibilitzar costos de producció, gestionar excedents tot evitant el malbaratament alimentari,  crear nous elaborats amb productes locals i gestionar un obrador de forma compartida són alguns dels objectius de la nova iniciativa empresarial de les petites productores bagenques i d’Osona.

Fins a deu petites empreses productores i elaboradores de la comarca del Bages i alguna d’Osona s’han agrupat per crear la cooperativa L’Obradora. Un dels objectius és poder gestionar de forma compartida un obrador que permeti, entre d’altres, allargar la vida de l’excedent de producció agrícola, transformant tot aquest producte en conserves i altres elaborats. Això permetrà oferir un producte elaborat de proximitat i màxima qualitat, a la vegada que s’evita el malbaratament alimentari. 

Des del moment que es va saber que l’Ajuntament de Manresa crearia un obrador compartit les diferents empreses productores van començar a treballar per agrupar-se i crear la cooperativa l’Obradora, “perquè per a un petit productor és molt difícil invertir en una infraestructura com aquesta”, en canvi, treballant de forma agrupada “es podran compartir productes, serveis i coneixements a l’hora que es facilitarà la gestió”, explica Jordi Morera, president de la nova cooperativa.

 

Projecte inèdit a Catalunya

Es tracta d’un projecte cooperatiu inèdit a Catalunya que vol promoure l’economia local, de caràcter social i solidari, a través de la cooperació i el treball compartit. És un pas més en el treball que productores, elaboradores i distribuïdores estan fent a la comarca del Bages des de fa anys en la producció de qualitat, variada, de comercialització, promoció i dignificació del producte.  Les empreses impulsores de la nova cooperativa L’Obradora són les productores L’Hort del Navarro, Horta Les Arnaules, Ecopallareta, Can Torres, Horta Can Calafell, Niu Verd, Mas Rossinyol, Agustí Peixater i les elaboradores Frescoop i Sambucus.

 

El treball compartit fa més fort

La cooperativa té com a objectiu treballar en un obrador de forma compartida per obrir-lo a altres pagesos i productors per tal que puguin fer ús de l’espai i cooperar entre ells. D’aquesta manera els usuaris de l’obrador podran transformar el seu propi producte, tot i que també disposaran de l’opció del servei de maquila per tal que altres empreses puguin elaborar amb productes locals la seva marca.

 

Projecte ‘Fem-ho + fàcil’  

La cooperativa L’Obradora forma part del projecte “Fem-ho + fàcil” una iniciativa on participen diferents entitats i empreses productores, logístiques, distribuïdores, elaboradores i consumidores. El treball conjunt es va iniciar post confinament i pretén tancar cercles per tal que la producció local pugui tenir tot el procés complet en la mateixa zona geogràfica, tot fomentant un consum responsable.

La creació de l’Obradora és un pas important per aconseguir aquests grans objectius.