Vés al contingut
Sirius, 10 anys de servei a Granollers a gent amb diversitat funcional
21/12/2016

Granollers és de les poques ciutats de Catalunya que té un equipament que fa més fàcil la vida a persones discapacitades, familiars i cuidadors/es. El passat dissabte 3 de desembre, Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, vam celebrar una dècada de funcionament del Centre per a l'Autonomia Personal, Sírius, que es gestiona des de la cooperativa GEDI.

L’equipament juvenil GRA va ser escenari de la projecció del documental Vides diverses que mostra la necessitat i capacitat d’autonomia de les persones amb discapacitat física. Des de la defensa de la diversitat en la societat, aquest documental ens interroga sobre com ens veiem i com ens afecta la mirada dels altres, i ens apel·la a defensar el dret de totes les persones a decidir sobre la pròpia vida i a tenir les mateixes oportunitats. 

Després de la projecció del documental, a la plaça de l'Església, es facilità informació sobre l'activitat que fa el Sírius, es va oferir un taller d'insígnies i una xocolatada a càrrec d'Apadis, entitat que promou la integració social i laboral de les persones amb discapacitat. 

El Sírius és un equipament municipal destinat a atendre i donar suport a persones amb diversitat funcional, a familiars, cuidadors/es i professionals. A la seva seu del carrer Almogàvers, 24, el Sírius exposa productes de suport per fer més còmode la vida a les persones discapacitades. Es tracta de productes que es poden veure aplicats en una cuina, un bany  o una habitació, entre d’altres. Són agafadors, cadires per a la banyera,  o altres estris necessaris per fer més còmode la vida a les persones discapacitades. En el Sírius també s'ofereix assessorament en supressió de barreres arquitectòniques i accessibilitat i informació sobre recursos, serveis i tramitació d'ajuts. 

Banc de productes

Una de les prestacions més interessants d'aquest servei és el Banc de Productes de Suport (BAT), un servei de préstec gratuït i temporal de productes com cadires de rodes, elevadors, llits articulats, etc, per a persones que viuen a Granollers. Aquest servei de préstec va començar arran d'una campanya, engegada a finals de 2012. Per crear aquest banc que s'ha anat engreixant gràcies a les donacions de ciutadans i ciutadanes.

Al Sírius també s'hi reuneix periòdicament un grup de familiars cuidadors/es de persones en situació de dependència, que reben el suport dels professionals d'aquest equipament. A més el Sírius ofereix una visita a les persones grans que han patit una caiguda en el seu domicili per valorar l'entorn en què viu i orientar la persona per tal que millori la seguretat a casa seva i prevenir futures caigudes.