El Programa d’Acompanyament a Joves Reagrupats, de l’Ajuntament de L’Hospitalet de Llobregat I gestionat per GEDI sccl a través del nostre company Hugo Marza, ja és un dels vint candidats als XII Premis Francesc Candel que la Fundació Carulla (amb la Col·laboració del Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat) atorga des de ja fa dotze anys.
Aquest certamen premia “als projectes i experiències reeixits d’entitats i institucions que promoguin i estimulin la integració a la societat catalana de les persones estrangeres immigrades a Catalunya i que afavoreixin el civisme, la convivència, el coneixement del país (llengua, tradicions, geografia i història, valors socioculturals), la sensibilització sobre la cultura de la immigració, la participació de dones i joves immigrants, i una visió positiva de la immigració als mitjans de comunicació”.
Què és el Progrma d’Acompanyament a Joves Reagrupats?
El nostre Programa està dirigit a aquelles famílies que volen fer la reagrupació familiar de joves entre 12 i 18 anys. És a dir, mares i pares catalans d’origen immigrant, que ja fa un temps que estan al nostre país, i decideixen portar els seus fills i filles adolescents després de diversos anys de separació. Joves en una edat difícil i amb procés personal i unes expectatives migratòries diferents als que van fer arribar els seus pares i mares a Catalunya.
Joves que, històricament, no havien estat rebuts ni atesos de forma individual pel sol fet d’arribar a un entorn familiar, però que molts cops presentaven greus dificultats d’adaptació a l’entorn familiar, social o educatiu.
Cal tenir en compte que els individus nouvinguts es troben en un espai familiar, social, cultural, econòmic i legal diferent al del seu país; l’aparició d’aquestes noves situacions exigeix, doncs, d’accions preventives i de recolzament per facilitar la integració fomentant el coneixement de l’entorn i la llengua, les actituds cíviques i de bona convivència; aquestes accions es materialitzen en un servei de “planificació de la reagrupació” (abans que arribi el jove) i de “derivació i acompanyament” per evitar l’aparició de possibles situacions de risc d’exclusió social.
Eix innovador del programa
Destacar que el fet de treballar amb les famílies reagrupants de forma preventiva es converteix en un eix innovador ja que fomentem mesures per afavorir la incorporació dels reagrupats des del moment que es tramita la mateixa. Així el treball contribuirà al desenvolupament d'estratègies pròpies de cada nucli familiar per enfrontar-se a aquest procés amb majors possibilitats d'èxit.
Objectius
Els objectius del Programa són –a grans trets- dotar d’informació al jove i la família per treballar els sentiments d’autonomia i pertinença al seu nou entorn, alhora que orientar, acompanyar i derivar als diferents recursos existents per tal d’evitar situacions de risc d’exclusió social d’aquest joves, des d’una vessant preventiva.
Etapes de treball
Aquesta feina la realitzem en quatre etapes diferents: contacte, planificació, acollida jove i seguiment i tancament, amb una durada diferent per a cada individu.
El Programa es porta duent des de l’any 2011 i per ell han passat 300 famílies que han reagrupat a 394 joves, especialment de l’Amèrica Llatina.
Les candidatures finalitzen el proper 22 de juliol i el veredicte es farà públic al mes d’octubre d’aquest mateix any. El premi consisteix en una dotació econòmica de 3000€