Vés al contingut
Torna Terra
16/07/2015

Torna Terra és un projecte amb triple objectiu: recuperar terrenys cultivables, recuperar llavors de varietat local i promoure comercialització de circuit curt. Aquest és un projecte en el que hi participen les cooperatives de Xarxa Coop l'Arada, Frescoop i el pagès soci de Gedi, Arnau Vilaseca

Recuperar espais abandonats a través del conreu de varietats locals que també es recuperin i disposar el producte per al consum a través de circuits curts de comercialització i venda directa és el triple objectiu de la inèdita proposta. El projecte Torna Terra està  impulsat per  mengemBages de la cooperativa Frescoop i el pagès Arnau Vilaseca Puigpelat, de Cal Palà de Prades, la cooperativa l'Arada Sccl i amb la col·laboració del projecte Esporus de l’associació L’Era.

La voluntat del projecte Torna Terra és poder oferir productes agroalimentaris amb un alt valor social.

El projecte va més  enllà de ser un multiplicador de varietats locals  i modelador del paisatge. La idea de Torna Terra és que a més tots els productes tinguin un alt valor social, per això els principals proveïdors del projecte són empreses formades per treballadors amb risc d'exclusió social, cooperatives o empreses socialment responsables.

Recuperar, conservar, comercialitzar a través del treball en xarxa.

L’ Arnau Vilaseca Puigpelat és el responsable inicial de cercar espais i/o horts abandonats i de recuperar-los per poder tornar a fer-los productius. L’Era, a través del projecte Esporus,  col·labora amb el projecte facilitant el planter de les varietats locals que es decideixen plantar. A més, assessora sobre quines varietats s’adaptaran millor a  la situació climàtica, d’alçada i de característiques del terreny.  Finalment, MengemBages es qui distribuirà el producte a través de les seves botigues de barri i de la venda on-line a través de la seva pàgina web. La seva visió és molt important ja que el projecte Torna Terra també busca planificar la producció en funció dels seus possibles consumidors, per així poder reduir al màxim la generació d’excedents.

A la vegada, l'Arada SCCL aporta coneixement del patrimoni material i immaterial i assessora en activitats de restauració i promoció paisatgística. També é coneixedora de les xarxes empresarials locals i supralocals.

Hort recuperat a Prades de la Molsosa

El primer dels horts que s’ha recuperat està ubicat a Prades de la Molsosa, és l’hort de la Bassa del Coll. Actualment s’ha plantat dos tipus de ceba (llarga de Berga i Gran i Dolça), dos tipus d’enciams (Carxofeta de l’Espà i de Tres Ulls) i tres varietats de tomàquets (de penjar Mallorquí, de penjar Tísica i de Cirereta).

Respectar el cicle de la natura

Els impulsors d’aquest projecte coincideixen a recordar que “una de les característiques és que no tenim pressa, volem fer les proves que siguin necessàries per anar aconseguint els objectius de forma consolidada sense por a utilitzar el mètode d’assaig i error tantes vegades com sigui necessari”. El respecte absolut als cicles de la terra i a la situació climàtica de cada temporada formen part, també, d’aquest projecte.

Crear una marca

Els productes i totes les accions que es duguin a terme dins el projecte Torna Terra tindran una marca amb etiquetatge propi que s’ha generat per identificar els productes que formin part d’aquest projecte que no només és un multiplicador i recuperador de la llavor, sinó que a l’hora és un escultor i modelador del territori i que recupera un consum local i propi de cada terreny per potenciar l’ecomonia local.

També, volem que els principals proveïdors del projecte siguin empreses formades per treballadors/es amb risc d'exclusió social, cooperatives o socialment responsables com l’Associació Pro minusvàlids de Solsona i Comarca, Amisol, que ha elaborat unes etiquetes on s’explica el producte i que es poden reaprofitar com a punt de llibre, mentre que les caixes de tomàquets es poden reutilitzar com a portatovallons.

Els 6 pilars bàsics del projecte:

1. Volem que els nostres productes serveixin per recuperar espais i/o horts abandonats, i poder així crear la xarxa d’espais Torna Terra.

2.Volem que el què plantem siguin varietats locals i que el nostre projecte ajudi a conservar-les, tot multiplicant la llavor per poder generar-ne estoc. 

3.Volem que el circuit de venda sigui curt, de proximitat i basat en la confiança.

4.Volem que el producte estigui certificat com ecològic.

5.Volem que el projecte potencií el cooperativisme i la creació de xarxes.

6.Volem que el projecte col·labori amb les entitats del territori que treballen amb i per les persones.

 

El recull de premsa:

 

ARA

http://www.ara.cat/estils_i_gent/Neix-projecte-recuperar-horts-abandonats_0_1394260735.html

 

LA VANGUARDIA

http://www.lavanguardia.com/local/bages/20150715/54433419847/neix-un-projecte-per-recuperar-horts-abandonats-i-ajudar-a-comercialitzar-els-productes-al-seu.html

 

VIA EMPRESA

http://www.viaempresa.cat/ca/notices/2015/07/torna-terra-una-iniciativa-per-recuperar-horts-abandonats-13879.php

 

REGIO7

http://www.regio7.cat/bages/2015/07/15/neix-projecte-recuperar-horts-abandonats/322051.html

 

AGÈNCIA CATALANA DE NOTICIES

http://acn.cat/acn/796513/General/text/noticia.html

 

TV3 a la CARTA. NOTICIES

http://www.ccma.cat/324/neix-un-projecte-per-recuperar-horts-abandonats-i-ajudar-a-comercialitzar-els-productes-al-seu-propietari/noticia/2675699/

 

NACIO SOLSONÈS

http://www.naciodigital.cat/naciosolsona/generapdf.php?id=15595

 

EL SEGRE

http://www.segre.com/es/detalle-de-la-noticia/article/recuperen-al-solsones-horts-abandonats/

 

RADIO SOLSONA

https://t.co/9wY0hqbRlC

 

MANRESA INFO

http://www.naciodigital.cat/manresainfo/noticia/53328/torna/terra/recuperar/terrenys/cultivables

 

 

 

MÉS ARTICLES